top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

Dit artikel is gepubliceerd op de site van de AKC-CHF, De Amerikan Kennelclub Canine Health Foundation.

De meeste honden in de Verenigde Staten worden gesteriliseerd of gecastreerd. In de USA is het een veel voorkomend gebruik dit, ruim voordat het dier de volwassenheid bereikt, uit te voeren. In Europa worden veel minder dieren gecastreerd en meestal ook niet op zo'n vroege leeftijd als in Amerika. De studie, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE, suggereert dat dierenartsen voorzichtiger moeten zijn over de leeftijd waarop zij huisdieren castreren of steriliseren om de algehele gezondheid van de honden te beschermen. Het betreft een wetenschappelijk onderzoek bij Golden Retrievers.


Een team van onderzoekers onder leiding van Dr. Benjamin L. Hart aan de Universiteit van Californië zegt het volgende:

"Davis maakte een zeer gedetailleerde studie waarin de relatie tussen kankerpreventie en gewrichtsproblemen werd bestudeerd in de Golden Retriever. Hij maakte een onderscheid tussen:


- Castratie / vroege sterilisatie (vóór 12 maanden) (lichtgrijs)

- castratie / late sterilisatie (na 12 maanden) (donkergrijs)

- Niet gecastreerd / gesteriliseerd (zwart)


In overeenstemming met eerdere studies over dit onderwerp, toonden de resultaten een verhoogd risico op verschillende soorten kankers zoals hemangiomen, lymfomen, mastocytoses, kruisbandverbreking en heupdysplasie bij gecastreerde/gesteriliseerde honden.

Heupdysplasie

De meest voor de hand liggende/diepgaande observaties bleken bij het voorkomen van heupdysplasie tijdens het vergelijken van vroege en late castratie. Het risico op ontwikkeling van heupdysplasie verdubbelt en de afwijking treedt op jongere leeftijd op in vergelijkingen tussen de vroeg gecastreerde groep enerzijds en de laat gecastreerde en intacte groep anderzijds.


Kruisbandbreuken en kankers

Voor kruisbandbreuken gold dat dit niet werd waargenomen bij intacte reuen of teven, of in de laat gecastreerde/gesteriliseerde teefjes. Bij vroeg-gecastreerde honden kwamen kruisbandbreuken voor bij 5,1 procent bij reuen en 7,7 procent bij teven. Dit suggereert dat castratie vóórdat het dier geslachtsrijp is het risico tot het ontwikkelen van kruisbandbreuken verhoogt. In het geval van kanker waren er 3 keer meer gevallen van lymfoomkanker bij vroeg gecastreerde reuen. Interessant was dat de voorkomen van mastocyten (bij reuen en teven) en hemangiosarcomas (bij teven) het hoogst waren in de laat-gecastreerde groep. Deze studie door Dr. Hart is de eerste die bewijst dat een degelijke overweging nodig is wanneer honden moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd. Jarenlang was de veterinaire gemeenschap zich ervan bewust dat vroege sterilisatie/castratie de orthopedische gezondheid van honden kon beïnvloeden. "Dankzij deze zeer gedetailleerde analyse en de integratie van lichaamsconditiescores van honden als risicofactor, heeft Dr. Hart kunnen aantonen dat de timing van sterilisatie/castratie van dieren gezondheidsgevolgen heeft." zei Dr. Shila Nordone, hoofd wetenschappelijk dienst van de AKC (American Kennel Club) Canine Health Foundation. "Kruisbandbreuken zijn pijnlijk, slopend en kost hondenbezitters (in de USA) tot 1 Miljard $ per jaar in behandelkosten."

De AKC Canine Health Foundation zet zich in voor de financiering van onderzoek, zoals de studie van Dr Hart, die kunnen leiden tot evidence-based gezondheidsrichtlijnen.

"Met deze richtlijnen voor het steriliseren en castreren van honden kunnen we een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven voor honden" vervolgde Dr Nordone. Het is nu belangrijk om te bepalen of de observaties van deze studie ook voorkomen bij alle raszuivere rassen en gemengde rassen. Dr. Hart is geïnteresseerd in het voortzetten van zijn werk door het bestuderen van Labrador Retrievers, Duitse herders en teckels. Bovendien zijn er nog lacunes in kennis over de complexe relatie tussen geslachtshormonen en kanker.


Afgelopen zomer heeft de AKC Canine Health Foundation een podcastinterview van Dr. Hart afgenomen over zijn onderzoek naar vroege gecastreerde/gesteriliseerde honden als onderdeel van een serie over de gezondheid van de sportieve hond.

Bekijk hier de podcast: www.akcchf.org/canineathlete

De publicatie "Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers" is online beschikbaar via het open access tijdschrift PLoS ONE. Ziehier de link: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0055937 Het werk werd gefinancierd door de AKC Canine Health Foundation met sponsoring van de Golden Retriever Foundation, Schooley's Mountain Kennel Club, de Siberische Husky Club van Amerika en de Vizsla Club of American Welfare Foundation.


Het volledige originele artikel is hier te vinden: http://www.akcchf.org/news-events/news/health-implications-in-early.html

bottom of page