top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

Via dit bericht wil ik jullie allen verwittigen dat Borreliose en Babesiose in volle opmars is. Het is reeds de 2 border uit onze kennel die bezweken is aan de gevolgen hiervan. Vandaar dat ik besloten heb om hier een artikel over te schrijven met zoveel mogelijk info.

Wat is Borreliose?

"Borrelia burgdorferi" alias Borreliose is een bacterie van het type Spirocheten. Deze bacteriën bevinden zich niet alleen in teken, maar zijn ook teruggevonden in muggen, vlooien, paardenvliegen, ...

De overdracht gebeurd oa dmv het speeksel van teken tijdens een tekenbeet, maar ook het eten van besmet vlees, beten van muggen en overdracht via de placenta kunnen een besmetting veroorzaken. In een vroeg stadium en mits gebruik van de juiste antibiotica is een infectie goed te behandelen. Bij een te late diagnose kan de bacterie in voor antibiotica moeilijk bereikbare lichaamsdelen zich gaan nestelen. De infectie wordt dan chronisch of kan voor jaren in rust blijven liggen.

Sinds oktober 2017 is de Nanotrap Lyme Antigen test beschikbaar. De Nanotrap Lyme test maakt gebruik van nanotechnologie: er worden kleine bolletjes met een ‘chemische anker’ in de urine gebracht. Dit ‘anker’ bindt Borrelia eiwitten aan zich vast. Zo worden aanwezige eiwitten in de urine geconcentreerd. Vervolgens worden de nano-bolletjes uit de urine gehaald en wordt het aanwezige eiwit gemeten. Deze methode wordt door veel artsen als dé toekomst van Lyme diagnostiek bestempeld.

Andere laboratorium testen voor borreliose/ziekte van Lyme zijn:

- Fluorescentie (antigeen-antistof bepaling) - Fluorescentie-in-situhybridisatie (FISH)

- Donkerveld- en fasecontrastmicroscopie

Wat zijn nu de symptomen van een borreliose infectie of maw de ziekte van Lyme? - Hardnekkige en vaak voorkomende symptomen van matige tot ernstige pijn in een of meerdere gewrichten. De pijn kan worden ervaren als scherp, dof, stekend, branderig of kloppend. - Artritis - Hartproblemen - Neurologische problemen met of zonder vermoeidheid Wie dus een vermoeden heeft een bacteriële infectie te hebben opgedaan met "Borrelia burgdorferi", stapt best zo snel mogelijk naar de dokter voor onderzoek.

Wat is Babesiose?

Is een infectie die veroorzaakt wordt door een parasiet mn Babesia (Theileria microti). Een infectie met deze apicomplexan parasiet kwam vroeger enkel voor bij dieren, maar in toenemende mate nu ook bij mensen. Tot 1957 was dit slechts een probleem op diergeneeskundig vlak. Babesia microti veroorzaakte bij schapen en runderen 'roodwaterkoorts'. In 1957 werd echter een eerste patiënt gevonden in het voormalige Joegoslavië bij een miltloze patiënt, doch in 1968 werd Babesia vastgesteld bij een patiënt op een eiland voor de kust van de Verenigde Staten, die zijn milt nog had. Sindsdien zijn in de VS meerdere gevallen gevonden bij personen waar de milt niet verwijderd was.

De werking van babesiose

Na een tekenbeet bedraagt de incubatieperiode één tot drie weken, hoogstens zes weken. Na een bloedtransfusie kan dit zelfs 9 weken zijn. De Babesia-bloedparasiet (Babesia canis) is een protozoaire (eencellige) bloedparasiet en dringt de rode bloedcellen binnen en vernietigd deze. De afbraak van de bloedcellen kan bloedarmoede veroorzaken. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, kortademigheid, rode urine en kan uiteindelijk leiden tot plotselinge sterfte. Bij mensen van wie de milt is verwijderd of mensen met een gelijktijdige borrelia-infectie kan de infectie tot ernstige ziekte leiden met zelfs de dood als gevolg. In dit geval lijkt babesiosis op malaria. Dit gaat gepaard met hoge koorts, bloedarmoede, geelzucht, braken, nierinsufficiëntie en donkere urine. Verspreiding: Tot voor kort beperkte deze aandoening zich in Europa tot de warme, en in mindere mate tot de gematigde gebieden. Sinds 2004 werden echter in de regio Den Haag een aantal gevallen waargenomen in honden. Er lijkt een verband te bestaan met de opkomst in Nederland van de teek Dermacentor reticulatus, die oorspronkelijk alleen in het zuidelijk deel van Europa voorkwam. Wanneer een hond door een teek wordt gebeten en als deze teek zich eerder heeft volgezogen met bloed van een besmet dier, duurt het 24 tot 48 uur voordat Babesia besmettelijk worden. Daarom moeten de teken snel verwijderd worden. Een goed idee is dus de hond te beschermen dmv bestrijdingsmiddelen tegen teken, zoals spot-on pipetten, speciale tekenbanden en sprays. Er bestaat echter ook een inenting tegen tekenkoorts of babesiose, maar dit biedt spijtig genoeg geen volledige bescherming. Ziehier nog een link naar een clip die uitlegt hoe babesiose zich verspreid: https://youtu.be/JOakxoorjoQ

bottom of page