top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

Om te beginnen eerst de basisuitleg van vaccineren. Wat is dit, wat houd dit in en waarvoor staat dit. Vaccins zijn geatenueerde, slapende of genetisch gemanipuleerde bacteriën of virussen die worden geinjecteerd samen met andere producten (bijproducten) om de gemanipuleerde staat van de bacterie of virus te garanderen. Dit is de korte uitleg.

Waarom worden deze gemaakt?

Deze worden gemaakt na een epidemie waarbij heel veel doden vallen in de hoop zo de sterfte terug te dringen.

Bij mensen bestaan bvb vaccins tegen hepatitis, waterpokken, ... Deze bacteriën of virussen hebben destijds heel veel schade aangericht waarbij veel doden zijn gevallen. Bij de honden bestaan vaccins tegen hondsdolheid, hepatitis, parvovirose, distemper (hondenziekte of ziekte van carré), leptospirose, boreliose, ... Al deze bacteriën of virussen hebben reeds heel veel doden veroorzaakt. Hierop heeft de wetenschap dus een systeem gecreëerd om het lichaam, voor een nieuwe epidemie uitbreekt, te beschermen tegen deze dodelijke bacteriën of virussen.

Hoe gaan ze te werk?

Tijdens een epidemie wordt de bacterie of virus gedetecteerd die de oorzaak is van het kwaad. Men gaat deze dan genetisch manipuleren zodat deze geen schade meer kan aanrichten, doch levende virussen blijven niet leven. Ze hebben net zoals de mens een beperkte tijd van bestaan. Om deze gemanipuleerde bacteriën of virussen dus te kunnen bewaren worden deze op producten zoals oa Formaldehyde, Aluminium, Kwik, ... gezet. Hiermee creëert men een "slapende" toestand van het virus of bacterie. Wanneer men stil gaat staan bij deze producten stelt men vast dat deze meestal giftig zijn voor het lichaam en verboden zijn in de gewone handel of niet zomaar in de apotheek verkrijgbaar zijn net omwille van de toxiciteit en het gevaar voor het lichaam daar deze heel wat schade kunnen aanrichten aan organen. Theoretisch zijn vaccins dus niet echt gezond. Het is echter steeds een wikken en wegen van voor- en nadelen tss bescherming en gevaar. Tot zover de vaccins.

Wat gebeurd er nu in het lichaam wanneer een vaccin gezet wordt?

Op de 1e plaats is er het feit dat het lichaam alarm slaat omdat niet lichaamseigen producten en wezens in het lichaam terecht komen. Enerzijds moet het lichaam de giftige bijproducten gaan verwijderen via de organen (immuunsysteem, lever en nieren worden hier vaak het meeste belast). Doch daarnaast moet het lichaam ook reageren op de bacterie of virus die wordt ingespoten. Daarvoor is het immuunsysteem verantwoordelijk. Deze zet allerlei organen in het lichaam in gang om de ingespoten bacterie of virus aan te vallen dmv de aanmaak van antilichamen in de hoop het lichaam zo te beschermen tegen deze aanval. Rekening houdend dat de bacteriën of virussen die worden ingespoten meestal gemanipuleerd zijn en dus weinig tot geen gevaar meer vormen, is de overlevingskans dus groot van het dier of de mens. Zelfs nadat de bacterie of virus is geneutraliseerd, blijven de antilichamen opgeslagen in het lichaam zodat deze is beschermd voor een nieuwe aanval. Afhankelijk van het type bacterie is de duur dat deze antilichamen aanwezig blijven verschillend. Een deel hangt ook af van het immuunsysteem, de regio waar je woont, het aantal epidemieën die voorkomen, de dichtheid van de bevolking, ... Dit is dus de manier waarop voorafgaande bescherming om een nieuwe epidemie te vermijden wordt gecreëerd en waarom vaccins worden toegediend.

bottom of page