top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

De bijgevoegde afbeeldingen zijn Rxen van een 8 tot 10 weken oud pup!!!

Zoals je kunt zien raken de botten elkaar nog niet en zijn die volop in de groei. De gang van een pup lijkt dan wel snoezig, door hun wiebelige bewegingen, maar dit komt omdat hun gewrichten volledig bestaan ​​uit spieren, pezen, ligamenten met enkel een huidbedekking. Niets past strak in elkaar of heeft echte aansluiting. Als je je pup dus te vroeg veel trappen laat lopen of hun trainingstijd (springen, lopen, crossen, ...) niet beperkt in deze periode (vooral bij borders gezien dit een ras is die graag actief bezig is) dan is de kans groot dat er later problemen aan gewrichten ontstaan. Elke grote sprong of opgewonden stuiterende run veroorzaakt impact tussen de botten. In redelijke natuurlijke, niet gedwongen, hoeveelheden is dit niet problematisch en zal elk dier een normale hoeveelheid slijtage vertonen. Laat dus niet toe dat de puppy van de zetel of het bed springt.


Neem ze niet mee op lange wandelingen/trektochten of laat je puppy niet klauteren. Ook veel en lang op een gladde ondergrond lopen waar hij geen grip heeft vergroot het risico dat het gewricht te vroeg of overdadig beschadigd wordt. Dus ja ook gladde vloeren zijn een risico. Laat je hond dus zoveel mogelijk op een natuurlijke ondergrond lopen zoals gras, stenen, zand, ... en niet enkel binnenshuis op de gladde vloer.

Maar LET OP!!! Niet enkel te veel beweging kan later gewrichtsproblemen veroorzaken!!!


Ook OVERGEWICHT is een RISICO!!! Wanneer de beenderen in de fase komen van het elkaar net raken zoals in knie-, schouder-, heup- en ellebooggewrichten, maar ook in voeten en handen waar de kootjes voor de soepelheid en veerkracht staan, kan door de grote opvang van schokken door springen, lopen en crossen veel te vroege slijtage ontstaan aan kraakbeen die de uiteinden van de botten beschermen. Wanneer een pup daarbij nog OVERGEWICHT heeft dan is die schokabsorptie nog groter gezien de gewrichten ook het overgewicht moet opvangen. Daardoor is het risico op slijtage van het kraakbeen groter dan normaal. We zien dan ook vaak dat pups en jonge honden die in de toekomst in de sportwereld terecht zullen komen, minder gewrichtsslijtage hebben aan de leeftijd van 1 jaar dan de algemene "huis, tuin en keukenhond" (gezinshond). Eigenaren van deze honden letten extra op het gewicht van hun hond en zorgen ervoor dat die eerder net iets onder het normale gewicht staan dan er boven. Ze zijn dus vaak in de ogen van de eigenaren van een gewone gezinshond "mager". Dit is niet het geval. Het is eerder net omgekeerd. De gewone gezinshond staat vaak te dik...


Wat kan deze slijtage nu veroorzaken? Mettertijd zorgt slijtage aan het kraakbeen zorgen voor arthrose. Wanneer pijn optreed hangt af van de graad van slijtage. Dit kan voorkomen zowel aan de leeftijd van 1 jaar of aan 4 jaar. Arthrose is echter een veelvoorkomend iets als de hond oud wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar. Hier spreken we dan eerder over een normale slijtage vanwege ouderdom. Arthrose is in feite een ontsteking aan de uiteinden van de beenderen door wrijving. Arthrose ontstaat enkel en alleen wanneer het kraakbeen zover is weggesleten dat het bot elkaar raakt en er dus schade aan het bot ontstaat. Eens het zover is is het te laat gezien kraakbeen slechts met 1 mm per jaar aangroeit. LET DUS OP JE PUP TIJDENS DE GROEIFASE (tot de leeftijd van 2 jaar)!!! Je krijgt immers maar 1 kans om er voor te zorgen dat een dergelijke schade tot een minimum beperkt is!!! Eenmaal je hond dan volgroeid is, heb je de rest van zijn/haar leven om te spelen en deel te nemen aan oefeningen met een hogere impact. Doch met OVERGEWICHT blijft het ook hier opletten. Dus hou ze zo rustig mogelijk terwijl het nog pupjes zijn en draag heel goed zorg voor hen als je wilt dat ze zo lang mogelijk leven zonder pijn.

bottom of page