top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

Op je bord is de grote Pieterman 1 van de lekkerste en fijnste vissen van de Noordzee. Dit visje komt voor van Knokke-Heist tot De Panne, de Pieterman is in elke badplaats een bekende gast. Hij zwemt al sinds mensenheugenis in onze Noordzee, maar komt de laatste jaren vaker voor dan ooit, tot zelfs vijf keer meer, dankzij het feit dat de Noordzee wateren de voorbije halve eeuw 1,7 graden warmer zijn geworden. De kleine Pieterman verstopt zich echter onder het zand aan de waterlijn. Deze Pieterman is echter ook de plaag geworden van de badplaatsen aan de Noordzee want deze vis heeft uiterst giftige stekels!!!

Nu er dus meer onder het zand verstopt zitten, is de kans groter dat vissers en toeristen erdoor gestoken worden. Wie op de Pieterman trapt, voelt onmiddellijk een intense pijn. Sommige mensen en honden kunnen fel reageren op zijn gif, zoals bij een wespen- of bijensteek. “Toch belanden patiënten eigenlijk nooit in het ziekenhuis of dierenkliniek”, zegt Francis Kerckhof, zeebioloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Iedereen die dus langs de waterlijn op blote voeten wandelt, is toch maar beter op z’n hoede. Dus ook de pootjes van honden zijn niet veilig!!! Het gaat hem niet zozeer over de grote Pieterman – een delicatesse overigens met wat puree en een sjalotje – want die komt door overbevissing nauwelijks nog voor, maar over de kleine Pieterman. Het kleinere broertje, een gouden visje met zilverachtige schijn. “Die zit dagelijks in de vangsten van de strandvissers. Als zij hun netten legen, smijten ze de vis er in het ondiepe uit. Hij graaft zich daarna in, tot hij net bedekt is. Je ziet hem dus niet, maar de stekels op zijn rugvin, waarin het gif zit, steken wel boven het zand uit”, zegt Kerckhof. 

Een zalf om de wonde te behandelen is er nog niet. Wat wel helpt is om minimaal 15 minuten in een badje te zitten van 40 graden. Of, volgens het Antigifcentrum, een haardroger of brandende sigaret op enkele millimeters van de steekwonde houden. “Al blijft het vooral zaak snel te handelen en een eerstehulppost op te zoeken zodat het gif niet verder indringt.”

bottom of page