top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

Vit B is een vaak over het hoofd geziene probleem bij de hond. Men gaat er van uit dat de voeding die we onze honden geven goed genoeg is en alle vitamines bevat die ze nodig hebben. Doch de ene hond absorbeert nu immers meer en sneller bepaalde vitamines dan andere, zo ook vit B12. Vit B-12 (Cobalamine) is cruciaal voor een gezond zenuwstelsel. Tekorten kunnen leiden tot hersenbeschadiging en zenuwstoornissen, zo dus ook epilepsie. Wanneer het (gevoelige) B-6 onvoldoende aanwezig is, is ook de opname van B-12 verstoord.

Vitamine B 6 tekort kan leiden tot allerlei psychische klachten. Belangrijk om te weten is dat pyridoxine (B-6) van alle B-vitamines de meest hittegevoelige is. Het gaat reeds bij 85-90 °C verloren. Vandaar dat droogvoeder vaak minder tot niet de nodige hoeveelheid vitamine B 6 en 12 bevat.

Bloedarmoede (anemie) bij honden ontstaat wanneer er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. In de rode bloedcel zit ’hemoglobine’. Hemoglobine (’Hb’) is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit de longen naar alle delen van het lichaam. Wanneer uw hond bloedarmoede heeft, wordt er minder zuurstof vervoerd. Door bloedarmoede kan de hond zich moe en zwak voelen. Bij inspanning wordt de hond sneller kortademig. Verder kunnen klachten optreden als duizeligheid, het gevoel flauw te vallen, hartkloppingen en transpireren.

Bloedarmoede bij honden kan ontstaan door: Een tekort aan ijzer (dit is de meest voorkomende oorzaak). Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Een chronische ziekte, infectie of ontsteking. Een erfelijke afwijking.


Deze laatste is bij onze honden en pups niet het geval daar wij de IGS DNA test laten uitvoeren. IGS is de genetische afwijking Imerslund-Grasbeck Syndrome of ook wel intestinale malabsorptie van cobalamine genaamd bij de border collie. Al onze honden zijn vrij per DNA test en dus kunnen onze pupjes deze afwijking niet vererven.

Foliumzuur speelt ook een rol bij vit B12. Foliumzuur behoort immers tot het vitamine B-complex. Soms wordt dit ook wel folinezuur of vitamine B11 (in België vitamine B9) genoemd. Foliumzuur is wateroplosbaar. Komt voor in dierlijk, maar vooral in plantaardig voedsel. b.v. bladgroente. De naam komt van het woord folium=blad. Het wordt in het lichaam opgenomen in het middelste gedeelte van de dunne darm. In verhouding tot de dagelijkse behoefte heeft het lichaam niet al te veel foliumzuur in voorraad, maar voor slechts enkele weken of maanden. Tekorten geven gauw afwijkingen en foliumzuursuppletie geeft gauw resultaat. Het gaat hier dus om korte termijn effecten. Foliumzuur is van belang voor de stofwisseling en dus ook voor de bloedvorming. Het speelt namelijk een rol bij de aanleg van het centrale zenuwstel van de pup. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er een bloedarmoede met te weinig rode bloedcellen. De waarde RBC (red bloodcell count) is te laag d.w.z. het aantal rode bloedcellen per kubieke mm is te laag. De MCV (mean corpulus volume= gemiddeld volume per rode bloedcel) is verhoogd. D.w.z. de rode bloedcellen zijn gemiddeld groter dan normaal. Het Hemoglobinegehalte is verlaagd.

Ondervoede honden en honden die heel mager zijn krijgen wel eens B12 toegediend via een injectie.

Bij sommige rassen komt B12 tekort meer voor als bij andere rassen, zo zijn de Grote Schnautzer, Border collie en de Beagle er enkele van, dit wil dus niet zeggen dat andere rassen het niet kunnen krijgen. De symptomen van deze aandoening kunnen zijn:

Anorexia Niet aankomen in gewicht Loomheid Lusteloosheid Traagheid Hartritmestoornis Onverklaarbare flauwtes Epilepsie Stijfheid in gewrichten Kleinere en zwakkere pups Diarree Bleke slijmvliezen Depressieve indruk Veel slapen Honden onderhouden zich zelf niet meer Slecht of niet meer eten Snellere ademhaling en hartslag bij rust De hond kan chagrijnig worden tot onverklaarbare agressie Ernstige zwaktetoestand bij pups en volwassen honden Constipatie Buikpijn Onregelmatige loopsheid, of geen loopsheid, teven blijken onvruchtbaar te zijn Spierafbraak Duizeligheid Problemen in de bek zoals een brandend gevoel, zweren in de bek, niet meer eten door de pijn Gaan zwalken Slechte coördinatie Een vorm van dementie Slechte vacht, hakkelig, haaruitval Kan dominant erfelijk zijn

Dit wil niet zeggen dat je hond alle symptomen moet hebben, maar heeft je hond een paar van de symptomen ga dan altijd naar de dierenarts, maar komt er niets tot weinig uit onderzoeken, bedenk dan altijd om te vragen of ze de hond na willen kijken op B12 tekort.

Waarom dit verhaal?

Vaak genoeg wordt deze aandoening over het hoofd gezien door dierenartsen, en wordt er een andere diagnose gesteld of behandeling opgestart met medicaties die niets af doen aan B12 tekort, dus de hond reageert slecht op de behandeling, of totaal niet.

Als je een verdenking hebt, laat het bloed dan nakijken op B12 tekort, en vooral moet gekeken worden in het bloed naar : Homocysteïne, Methylmalonzuur, Vitamine B12, TSH, HB, Vitame D3, Foliumzuur, ferritine.

Denk eraan dat deze aandoening alleen maar erger wordt als er niets aan gedaan wordt, dus heb je een vermoeden, en is er nooit iets duidelijk uit onderzoeken gekomen? Vraag het je dierenarts om het na te kijken, want met simpele B12 injecties is het zo op te lossen.

bottom of page