top of page

Bijgewerkt op: 1 okt. 2022

Voor wie het de 1e keer is dat men een pupje in huis haalt stelt vaak heel veel vragen en dat is volledig normaal. De onzekerheid, het geen kennis hebben van dierengedrag (honden) en vaak het niet weten waar of aan wie vragen te stellen maakt hier deel van uit.


Bij deze dus een begeleidende hulp in etappes verdeeld.


Deel 1 gaat over "Hoe pak ik het aan als ik mijn pupje gekozen heb en welke voorbereidingen moet ik treffen vóór zijn of haar thuiskomst."

In België is voor de verkoop van dieren een wettelijke wachttijdverplichting van 14 dagen, die als bedenktijd dient, tussen de keuze van de pup en het afhalen er van.


OPGELET!!!

Deze wet staat los van de wet "aankoopgarantie" die in gans België van toepassing is. Deze beschrijft dat vanaf datum van aankoop (ondertekening aankoopcontract) een retourgarantie bestaat van 2 WEKEN (14 dagen)!!! Dat is de algemene wetgeving op "verkoop van goederen" waaronder ook de verkoop van dieren valt. Meer hier (klik op het woord hier) daarover.


Wanneer je je pupje hebt gekozen dan begint het voorbereiden op z'n thuiskomst.


Wanneer mensen definitief beslissen welke pup ze kozen en een voorschotje betaalden, stelde ik de vraag of er reeds andere in huis loslopende dieren aanwezig waren. Was dit het geval dan gaf ik op voorhand een nestdekentje mee die ze op de toekomstige rustplaats van de pup konden leggen. Dat zorgt er voor dat de reeds aanwezige dieren in huis de geur kunnen verkennen en opsnuiven van het nestje. Zo weten ze dat er een verandering plaats zal vinden en hebben ze een idee van de geur van het nieuwe gezinslid. Dat zorgt voor een stresspunt minder op de lijst voor de dieren die al in huis zijn.


Zorg er in de 1e plaats voor dat je een 2 à 3-tal weken verlof kunt nemen om de aankomst en gewenning aan z'n nieuw gezinnetje te kunnen overbruggen. Een pupje is in een nestje nooit alleen en dus is het volledig normaal dat er nood is aan een adaptatieperiode om het alleen zijn aan te leren. De eerste 3 dagen zijn de moeilijkste wat dat betreft. Vanaf de 3e dag mag je aannemen dat de pup begrijpt dat zijn nestzusjes en- broertjes niet meer aanwezig zijn. Dat betekend niet dat hij of zij ze vergeten zijn!!! Nestbroers en -zussen kunnen elkaar nog jaren nadien herkennen door de geur ook al hebben ze elkaar nooit meer gezien!!! Wij gaven bij vertrek steeds een knuffel (net iets groter dan de pup) en dekentje met de nestgeuren mee. Daar zitten de geuren in van de broertjes en zusjes die de pup wat tot rust kan brengen. De knuffel dient als vervanging van de broertjes of zusjes waar ze zich tegenaan vleien als ze samen slapen. Het dekentje dient als plaatsaanduiding waar ze samen sliepen.


Kies een rustplaatsje voor de pup waar hij of zij ongestoord en in alle rust kan vertoeven. Kies voor een plaats waar er niet steeds mensen voorbij lopen, maar ook dat het stekje niet volledig afgezonderd is zodat hij of zij geen aanwezigheid meer ziet van de gezinsleden.

Vaak gaf ik de tip de rustplaats te installeren dichtbij de zetel in de salon, doch aan de kant waar minder voorbij wordt gelopen. Er kan natuurlijk ook geopteerd worden voor verschillende rustplaatsen indien bvb de keuken volledig afgezonderd is van de salon en men vaak in de keuken verblijft.


Afhankelijk van hoe de pupjes gehouden worden bij de fokker en of ze reeds benchgewenning hebben gehad of niet kan de keuze vallen op een mand, een bench of gewoon een kussen. Zelf vind ik een bench met eventueel een dekentje steeds de beste optie in het begin. Kies hier wel voor een bench die de grote is voor zijn of haar volwassen leeftijd. Die zal hoe dan ook te groot zijn, maar niet getreurd, men maakt die gewoon kleiner door de helft te bezetten met een lege curverbox die je onderste boven zet. Zo is die ruimte bezet wat er voor zorgt dat hij die plaats niet gaat aanzien als ruimte om te plassen. Dat er "plasongelukjes" voor kunnen vallen is een feit, dat is dan ook waarom ik eerder opteer voor een dekentje in het begin dan voor een kussen. Wat een bench betreft, daar zijn verschillende redenen voor waarom ik er voorstander van ben. Op de 1e plaats stamt iedere hond nog altijd af van de wolf en dus ook zijn diereninstinct. Wolven maken een ondergronds hol die er voor zorgt dat de nestwarmte meer ingesloten blijft, maar dient tegelijkertijd ook als beveiliging tegen andere dieren en geeft dus een "veiligheidsgevoel". Een bench immiteert dit veiligheidsgevoel daar het om een ruimte gaat waar andere dieren niet bij kunnen. Of je die bench dicht wilt doen of niet, dat is natuurlijk een persoonlijke keuze en afhankelijk of er zich een gedragsprobleem ontpopt bij de hond.


Voor pupjes is het hoe dan ook aangewezen hun ruimte "iets" te gaan beperken. Wij gaven steeds de raad een puppyren aan de bench vast te maken of rond de mand of kussen te zetten. Dit geeft enkele voordelen.

Indien er kleinere kinderen aanwezig zijn die het nog niet goed begrijpen dat ook pupjes nog heel veel moeten slapen om te kunnen recupereren van stress en nieuwe indrukken, dan is zo'n ren de ideale manier om er voor te zorgen dat de kids er niet bij kunnen of mogen komen. Dat kan je dan aangeven als "het bedje (of kamer) van de pup" maw de pup zijn of haar rustruimte waar de kids niet mogen komen. Zit de pup in die ren, dan mogen de kids de pup niet storen of er aandacht aan geven.

Een ander voordeel van een rennetje is dat door z'n ruimte te beperken het pupje probeert, maar hou er rekening mee dat dit voor een pupje toch extreem moeilijk is, net iets langer zijn of haar behoefte op te houden daar van nature een pup z'n eigen dichte omgeving niet probeert te bevuilen. Natuurlijk moet je de pup nog altijd iedere 2 uur eventjes buiten laten de eerste dagen om het daarna iedere 2 dagen met een half uur te verlengen. Een bijkomend voordeel van zo'n rennetje is dat de pup niets van je meubilair stuk kan maken tijdens je afwezigheid of wanneer je die eventjes niet in het oog kan houden want pupjes zijn snel en hebben nood om de pijn en jeuk te verlichten van die groeiende tandjes door op iets te knabbelen.


Zit ook samen met het hele gezin en bepaal reeds de gewoontes voor de pup zoals:

- Wie gaat eten geven. De uren of wanneer wordt voor de eerste 3 dagen vaak bepaald door de gewoontes van de fokker. Sommige pups worden opgevoed bij de fokker door het steeds aanwezig zijn van voeding, bij anderen krijgen ze op specifieke tijdstippen samen te eten uit een grote pot en bij nog anderen wordt geleerd individueel te eten (al dan niet beperkt/afgewogen per pup). Verander de 3 eerste dagen die gewoontes niet. Begin pas dmv een overgang in etappes (over ongeveer een 2-tal weken verspreid) deze gewoonte aan te passen volgens je eigen noden/gewoontes.

- Wie, waar en wanneer wordt het pupje buiten gelaten. Zoals reeds vermeld is het van belang de eerste 3 dagen het pupje zeker iedere 2 uur eens buiten te laten (10 à 20 minuutjes) gewoon in de tuin om gewoontes op te bouwen. Ook 's nachts is er nood aan plassen bij een pupje, dus hou daar rekening mee en slaap eventueel in de zetel de 3 eerste dagen dicht in de buurt dus. Hou er wel rekening mee dat het wel tot 5 maanden kan duren alvorens een pup een beetje de plasspieren onder controle krijgt...

- Wanneer wordt er met de pup gespeeld, waar (ruimtes), hoe lang (minuten), door wie en met welk speelgoed. Een tip die wij hier meegaven was om er voor te zorgen dat de pup steeds speelgoed ter beschikking had om zelf en alleen te spelen, MAAR dat er ook speelgoed opzij wordt gelegd die niet zomaar ter beschikking was voor de pup. Dat speelgoed is dan eigendom van het gezin die bepaald wanneer er met dat speelgoed gespeeld word samen met de pup. Dit speelgoed wordt ook steeds opgeruimd als het gezin beslist te stoppen met spelen en is dus niet constant beschikbaar voor de pup.

- Bespreek ook de tactische aanpak zoals hoe te reageren op de pup wanneer die de behoefte "onverwachts" binnen doet, wie reageert, wie kuist op... Wat als men pas nadien ziet dat de pup heeft binnen gedaan. Vraag eventueel info aan de fokker of volg een cursus hondengedrag (psychologie) waarin het dierengedrag wordt uitgelegd. Zoals reeds vermeld, hou er wel rekening mee dat het tot 5 maanden kan duren alvorens een pup een beetje de behoeftespieren onder controle krijgt...

- Overleg samen waar men de pup te slapen zal leggen. Enkel de beneden (indien er meer dan enkel gelijkvloers is) leefruimtes is aangewezen. Slapen in de kamer is niet verboden, maar ook niet aangewezen vooral niet als pupje. Eens de adolescentie voorbij is en de hond gedraagt zich respectvol tov zijn of haar baasje en anderen, dan is slapen op de kamer een minder groot probleem.

Op het bed slapen voor een pupje is om verschillende redenen taboe. Ten eerste is er het feit dat het spier- en pezenweefsel die de gewrichten samen houd nog niet volledig is ontwikkeld en dat "van een bed springen" NIET is aangewezen om die redenen. Laat je dit wel veel te jong toe dan bestaat er een kans dat de hond op jonge leeftijd reeds heupproblemen ontwikkeld. Ditzelfde geldt voor het lopen van trappen... Op het bed slapen kan er daarenboven voor zorgen dat er een agressievorm ontwikkelt die ter bescherming dient voor degene waarbij de pup in bed slaapt daar in een meute honden (groep van volwassen & jonge honden en pups) de pups samen slapen weg van andere volwassenen (ook de moeder vanaf een bepaalde leeftijd slaapt niet meer bij de pups) en pups slapen al zeker niet niet bij de roedelleider. Pups moeten trouwens een bepaalde zelfstandigheid in de vorm van het alleen kunnen zijn ontwikkelen, zoniet kan dit tot gedragsproblemen leiden.


Zoals je kunt merken is er veel klaar te stomen en over na te denken voor men een pupje in huis haalt.


De hierboven opgenoemde voorbeelden zijn enkele van de belangrijkste punten, maar variëren natuurlijk volgens de noden en beschikbaarheden van het nieuwe gezin en zijn natuurlijk ook afhankelijk van de type pup die je in huis haalt en zijn of haar karakter.

Zo kan men bvb beslissen voor de aanschaf van een Duitse herder die opgeleid wordt tot bewakingshond. Dan zullen de voorwaarden en regelgevingen anders zijn dan bvb bij een klein chihuahuatje die als gezinshodn wordt gehouden.

Ook wanneer er bvb steeds iemand aanwezig is in huis die de pup in het ook kan houden zullen beslissingen er anders uit zien dan wanneer er slechts parttime iemand aanwezig is. Vandaar dat er samen met het hele gezin moet bekeken worden wat wel en niet belangrijk is.

Ieder gezin is anders, dus ook hun beslissingen.


Ik hoop alvast met bovenstaande info een idee te geven van enkele belangrijke aspecten alvorens een pupje in huis te halen.


Groetjes

The Border inn







bottom of page